Mad fra Havet

apr 1, 2022

Verdens befolkning forventes at stige til ti milliarder i år 2050. Alle disse mennesker har brug for mad – og ikke hvilken som helst mad, men god og nærende mad. Et skift mod flere ”blå proteiner” i form af mad fra havet reducerer konkurrencen om både agerjord og ferskvand. For at løse fødevarekrisen som kommer af en voksende befolkning, skal vi derfor allesammen til at spise flere proteiner fra havet.

Nyt undervisningsmateriale til de danske skoler sætter fokus på bæredygtige proteiner fra havet

DPPO og Fiskeri- og Søfartsmuseet har i samarbejde Marine Ingredients Denmark, Dansk Akvakultur, WSP og Hedeselskabet udviklet nyt undervisningsmateriale, der sætter fokus på fremtidens proteiner fra havet og på det marine fødevareerhvervs mulighed for at brødføde en voksende befolkning.

Når man taler om blå proteiner og mad fra havet, så tænker man oftest på fiskeri af fisk. Fisk er da også en stor ressource, men vi kan næppe få meget mere ud af vilde fisk i havet, så derfor skal vi tænke i andre baner. Havet byder også på mange andre råvarer som østers, muslinger og tang, som har et højt indhold af proteiner. Og måske dyr, som du slet ikke havde tænkt kunne være en potentiel spise.

Danmark er det land i Norden der spiser mindst fisk og skaldyr. Vi importerer næsten al den fisk vi spiser, mens vi på samme tid eksporterer tonsvis af fisk og muslinger som vi fisker og opdrætter. Havet gemmer altså på masser af proteinrige og klimavenlige fødevarer – vi skal bare blive bedre til at spise dem.

Undervisningsmaterialet består af videointerviews med branchen, forskere og NGO’er og er flankeret af skriftligt materiale med opgaver og refleksionsspørgsmål. Materialet har sin egen hjemmeside, www.madfrahavet.dk, og kan frit benyttes.

”Vi ønsker at give børn og unge en solid baggrundsviden, så de får en bedre forståelse af moderne fiskeri; Hvordan det foregår og hvilket fødevarepotentiale, havet rummer.

– citat Esben Sverdrup-Jensen, CEO, DPPO

Som en del af projektet kan man frem til efteråret se en udstilling om fremtidens mad fra havet på Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg.

Masser af debutanter i Årets Sild 2024

Masser af debutanter i Årets Sild 2024

Arrangørerne har mistet overblik over de antal gange Årets Sild på Nordsøen Oceanarium i Hirtshals har været afviklet. ”Mange”… plejer koordinator ved Hirtshals Fiskefestival Uffe Truelsen og køkkenchef på Nordsøen Oceanarium Ole Kjærsgaard at sige.

læs mere
Nyt white paper i samarbejde med Food Nation

Nyt white paper i samarbejde med Food Nation

Den globale fødevareforsyning står over for store udfordringer: Ujævn fødevarefordeling, overernæring, underernæring og den globale påvirkning af klimaforandringer. Med en voksende befolkning og en stigende efterspørgsel efter fødevarer, har fiskeriet og akvakultur en vigtig rolle at spille i forhold til at sikre bæredygtig forsyning af sikre fødevarer til forbrugere over hele verden.

læs mere