Potentialet i et “blue shift” er kolossalt

sep 16, 2022

Nyt studie påpeger at små pelagiske fisk, sammen med vildfanget laks, er den animalske fødekilde der både leverer den højeste ernæringsmæssige værdi og det laveste drivhusgasaftryk.

I en nyligt udgivet artikel i det videnskabelige tidskrift Nature har forskere fra blandt andet Sverige, analyseret den energimæssige værdi og drivhusgasaftryk i en række fisk og skaldyr og sammenlignet det med tilsvarende værdier for fjerkræ, gris og oksekød (se figur 2).  Selvom der er variation alt efter hvilken pelagisk art der tales om, så er billedet klart at man ved at øge det globale indtag af små pelagiske fisk kan både øge sundheden og nedbringe drivhusgasaftrykket. Forskerne efterlyser i deres artikel derfor mere fokus på dette potentielle ”blue-shift” i det globale fødeindtag, hvor der indtil nu ellers primært har været fokus på det såkaldte ”green-shift”, hvor fokus er på at erstatte landbaseret animalsk diæt med en plantebaseret diæt. Som led i ”blue-shift” påpeges det også i artiklen at det er nødvendigt med en ændring i afsætningen, således at mere af de fisk der lige nu går til fiske-mel og -olie produktion i stedet går til direkte konsum. En udvikling vi i Danmarks Pelagiske PO støtter op om og har de nødvendige moderne fangst- og opbevaringsmetoder til at kunne gennemføre.

Du kan læse artiklen i sin helhed, her: Assessing seafood nutritional diversity together with climate impacts informs more comprehensive dietary advice

Reference: Assessing seafood nutritional diversity together with climate impacts informs more comprehensive

dietary advice. (2022) Bianchi M., Hallström E., Parker RWR., Mifflin K., Tyedmers P., Ziegler F. https://doi.org/10.1038/s43247-022-00516-4

Call for Tender

Call for Tender

In the spring of 2022, members of the Danish Pelagic Producers Organisation (DPPO) made the novel decision to introduce “fully documented fisheries” on all member vessels in all fisheries.

læs mere
Sådan fulgte forskere sildens sidste timer

Sådan fulgte forskere sildens sidste timer

Danmarks Pelagiske Producentorganisation har sammen med Dyrenes Beskyttelse igangsat et projekt, der har bragt os et vigtigt skridt nærmere forståelsen af, hvad der reelt sker, når danske fisketrawlere hvert år fanger ca. 30 milliarder stimefisk

læs mere
DPPO hilser ny Fiskerikommission velkommen

DPPO hilser ny Fiskerikommission velkommen

  Fødevareminister Rasmus Prehn offentliggjorde lørdag navnen på medlemmerne af den uafhængige Fiskerikommission som blev besluttet tilbage i december 2021 af en breds kreds af Folketingets partier. Det er en rigtig god nyhed for dansk fiskeri, for efter Brexit...

læs mere