Potentialet i et “blue shift” er kolossalt

sep 16, 2022

Nyt studie påpeger at små pelagiske fisk, sammen med vildfanget laks, er den animalske fødekilde der både leverer den højeste ernæringsmæssige værdi og det laveste drivhusgasaftryk.

I en nyligt udgivet artikel i det videnskabelige tidskrift Nature har forskere fra blandt andet Sverige, analyseret den energimæssige værdi og drivhusgasaftryk i en række fisk og skaldyr og sammenlignet det med tilsvarende værdier for fjerkræ, gris og oksekød (se figur 2).  Selvom der er variation alt efter hvilken pelagisk art der tales om, så er billedet klart at man ved at øge det globale indtag af små pelagiske fisk kan både øge sundheden og nedbringe drivhusgasaftrykket. Forskerne efterlyser i deres artikel derfor mere fokus på dette potentielle ”blue-shift” i det globale fødeindtag, hvor der indtil nu ellers primært har været fokus på det såkaldte ”green-shift”, hvor fokus er på at erstatte landbaseret animalsk diæt med en plantebaseret diæt. Som led i ”blue-shift” påpeges det også i artiklen at det er nødvendigt med en ændring i afsætningen, således at mere af de fisk der lige nu går til fiske-mel og -olie produktion i stedet går til direkte konsum. En udvikling vi i Danmarks Pelagiske PO støtter op om og har de nødvendige moderne fangst- og opbevaringsmetoder til at kunne gennemføre.

Du kan læse artiklen i sin helhed, her: Assessing seafood nutritional diversity together with climate impacts informs more comprehensive dietary advice

Reference: Assessing seafood nutritional diversity together with climate impacts informs more comprehensive

dietary advice. (2022) Bianchi M., Hallström E., Parker RWR., Mifflin K., Tyedmers P., Ziegler F. https://doi.org/10.1038/s43247-022-00516-4

S144 Themis opgraderer

S144 Themis opgraderer

Som det første fartøj i Danmark, har Themis Rederi A/S besluttet at opgradere deres akustikpakke til også at indeholde Simrads EK80 ekkolod!

læs mere
Masser af debutanter i Årets Sild 2024

Masser af debutanter i Årets Sild 2024

Arrangørerne har mistet overblik over de antal gange Årets Sild på Nordsøen Oceanarium i Hirtshals har været afviklet. ”Mange”… plejer koordinator ved Hirtshals Fiskefestival Uffe Truelsen og køkkenchef på Nordsøen Oceanarium Ole Kjærsgaard at sige.

læs mere