Potentialet i et “blue shift” er kolossalt

sep 16, 2022

Nyt studie påpeger at små pelagiske fisk, sammen med vildfanget laks, er den animalske fødekilde der både leverer den højeste ernæringsmæssige værdi og det laveste drivhusgasaftryk.

I en nyligt udgivet artikel i det videnskabelige tidskrift Nature har forskere fra blandt andet Sverige, analyseret den energimæssige værdi og drivhusgasaftryk i en række fisk og skaldyr og sammenlignet det med tilsvarende værdier for fjerkræ, gris og oksekød (se figur 2).  Selvom der er variation alt efter hvilken pelagisk art der tales om, så er billedet klart at man ved at øge det globale indtag af små pelagiske fisk kan både øge sundheden og nedbringe drivhusgasaftrykket. Forskerne efterlyser i deres artikel derfor mere fokus på dette potentielle ”blue-shift” i det globale fødeindtag, hvor der indtil nu ellers primært har været fokus på det såkaldte ”green-shift”, hvor fokus er på at erstatte landbaseret animalsk diæt med en plantebaseret diæt. Som led i ”blue-shift” påpeges det også i artiklen at det er nødvendigt med en ændring i afsætningen, således at mere af de fisk der lige nu går til fiske-mel og -olie produktion i stedet går til direkte konsum. En udvikling vi i Danmarks Pelagiske PO støtter op om og har de nødvendige moderne fangst- og opbevaringsmetoder til at kunne gennemføre.

Du kan læse artiklen i sin helhed, her: Assessing seafood nutritional diversity together with climate impacts informs more comprehensive dietary advice

Reference: Assessing seafood nutritional diversity together with climate impacts informs more comprehensive

dietary advice. (2022) Bianchi M., Hallström E., Parker RWR., Mifflin K., Tyedmers P., Ziegler F. https://doi.org/10.1038/s43247-022-00516-4

Nyt white paper i samarbejde med Food Nation

Nyt white paper i samarbejde med Food Nation

Den globale fødevareforsyning står over for store udfordringer: Ujævn fødevarefordeling, overernæring, underernæring og den globale påvirkning af klimaforandringer. Med en voksende befolkning og en stigende efterspørgsel efter fødevarer, har fiskeriet og akvakultur en vigtig rolle at spille i forhold til at sikre bæredygtig forsyning af sikre fødevarer til forbrugere over hele verden.

læs mere
DPPO indgår i forpligtende alliance

DPPO indgår i forpligtende alliance

Etisk Handel Danmark lancerer i samarbejde med fødevareproducenter, NGO’er, virksomheder, dagligvarehandlen, brancheforeninger og uddannelsesinstitutioner ny forpligtende indsats for at sikre mere bæredygtige stande af havets dyr og planteliv – og ikke mindst at få mere varieret “blå mad” på danskernes tallerkner – såsom tang og andre lokale fiskearter

læs mere
Call for Tender

Call for Tender

In the spring of 2022, members of the Danish Pelagic Producers Organisation (DPPO) made the novel decision to introduce “fully documented fisheries” on all member vessels in all fisheries.

læs mere