DPPO indgår i forpligtende alliance

mar 23, 2023

Etisk Handel Danmark lancerer i samarbejde med fødevareproducenter, NGO’er, virksomheder, dagligvarehandlen, brancheforeninger og uddannelsesinstitutioner ny forpligtende indsats for at sikre mere bæredygtige stande af havets dyr og planteliv – og ikke mindst at få mere varieret “blå mad” på danskernes tallerkner – såsom tang og andre lokale fiskearter

Danmark er stadig en af EU’s største fiskerinationer med 8500 kilometer kystlinje og landinger for en værdi af ca. 3,5 mia. kr. Men flere fisk i de danske farvande har det svært, og biodiversiteten under overfladen er presset. Det skyldes bl.a. klimaforandringer, årtiers overfiskeri og udledning af næringsstoffer og affald, som skader miljøforholdene for livet under vandet. Samtidig mangler danskerne viden og mod til at prøve nye arter – den såkaldte blå dannelse. Det betyder, at vi skal have øjnene op for at spise de mange typer fisk, skaldyr og tang, der landes fra de danske farvande og akvakultur.

For at sætte mere fart i udviklingen hen mod en bæredygtig branche inden for fiskeri og akvakultur, er parterne indenfor fødevareproducenter, dansk dagligvarehandel, organisationer m.fl. gået sammen og lancerer Dansk Alliance for Bæredygtigt Fiskeri og Akvakultur.

Ambitiøs alliance forpligter

Alliancen er et forpligtende samarbejde med en fælles vision. Den skal arbejde for at sikre bæredygtig produktion, biodiversitet, jobs og dyrevelfærd, så der også er blå mad til de fremtidige generationer. Et formål, som også læner sig op ad Verdensmål 14:

”Vi har sammen med fiskeriets og havets vigtigste spillere varmet op i et par år, og nu er vi klar til at offentliggøre vores ambitiøse alliance. Vi tror på, at alliancen, der favner brancheorganisationer, fødevareproducenter, dagligvarehandelen og organisationerne kan være til at sikre et mere bæredygtigt fiskeri til glæde for også fremtidige generationer” siger Nanna Callisen Bang, Direktør i Etisk Handel Danmark, og understreger at alliancen gerne vil have flere med, der deler samme vision.

Siden 2018 har Etisk Handel Danmark, i samarbejde med NORION og med støtte fra VELUX FONDEN, samlet alle dem, som har viden og erfaringer med at skabe et mere bæredygtigt fiskeri i Danmark, og nu er de klar til at indgå i et forpligtende samarbejde med en fælles vision (link til vision).

Læs mere om alliancen: https://etiskhandel.dk/aktiviteter/alliancer/dansk-alliance-for-baeredygtig-fiskeri/

Medlemmer af alliancen: Danmarks Fiskeriforening, WWF, Dyrenes Beskyttelse, MSC, Lidl, Havhøst, Fiskerikajen, De Samvirkende Købmænd, Foreningen Netværk for økologisk akvakultur, COOP, Polar Sea Food, Pelagisk producentorganisation, Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri, Rema1000, Compass Group og Hotel – og restaurantskolen.

 

Fakta:

  • Alliancen finansieres af Etisk Handel Danmark, deltagerne og VELUX FONDEN, og er fortsættelsen af et partnerskab, der har eksisteret siden 2018. Etisk Handel Danmark er sekretariat for alliancen og samarbejder med NORION.

 

  • Eksempel på hvad partnerskabet (før det blev en alliance) har udarbejdet i fællesskab: En guide, der fremmer bæredygtigt fiskeri blandt fiskeriets aktører, herunder producenter, indkøbere og køkkenprofessionelle, og er udviklet i samarbejde mellem både virksomheder, organisationer og vidensinstitutioner på området.

 

 

Etisk Handel Danmark

  • Etisk Handel Danmark er den danske platform for virksomheder og organisationer, der arbejder for ansvarlig og bæredygtig handel. Organisationen samler erhvervs- og brancheorganisationer, virksomheder, fagbevægelsen, civilsamfundsorganisationer, offentlige institutioner og fonde, der vil styrke hensynet til klima, miljø og menneskerettigheder i globale værdikæder.
  • Etisk Handel Danmark står bag det danske videncenter for bæredygtige værdikæder, akademi for etisk handel, netværk og en række multi-stakeholder partnerskaber og alliancer.
  • I bestyrelsen sidder Folkekirkens Nødhjælp, FSC, Dansk Erhverv, De samvirkende Købmænd, Coop, Rema1000, Københavns Kommune, EKF, 3F og HK.
  • Etisk Handel Danmark blev etableret som forening i 2008, og har søsterorganisationer i England (1998), Norge (2000), og Sverige (2019).
Unfolding Fully Documented Fisheries using AI

Unfolding Fully Documented Fisheries using AI

As the first pelagic fleet in Europe, the vessels associated with the Danish Pelagic Producers Organisation decided in the spring of 2023 to implement Fully Documented Fisheries onboard all member vessels, with our new project we will be unfolding the possibilities of data collection. 

læs mere