Efter et langt og frit liv i havet må silden nødvendigvis lade livet, hvis den skal ende som sund, bæredygtig og klimavenlig mad på tallerknerne. Spørgsmålet er om silden lider unødig skade i forbindelse med fangsten.
I projektsamarbejdets første fase har formålet bl.a. været at identificere hvornår fisken dør under fiskeriet, om der opstår fysiske skader på fiskens indre og ydre organer, samt registrere stressniveau. Projektets overordnede formål er at bedre forstå dyrevelfærdsrelaterede processer i de pelagiske fiskerier og identificere om der er metoder og teknologi, der kan medvirke til at reducere stress og lidelse for fisken, og om disse forhold også påvirker kvalitet, holdbarhed og værdi af fangsten.
Resultaterne fra de indledende studier er nu publicerede i anerkendte Nature Scientific Reports, med Claus Reedtz Sparrevohn som medforfatter. På to fangstrejser gennemført i 2021 og 2022 med DPPO-medlem HG62 BEINUR, viste de videnskabelige undersøgelser at næsten alle sild døde i forbindelse med selve fangsten, og at frekvensen af fysiske skader på fiskenes skelet kun optrådte i <5% af fiskene. Studiet viste også at sildene havde høje koncentrationer af stressindikatorer i blodet. Præcis hvornår og hvorfor fiskene dør i selve fagstprocessen skal undersøges nærmere i projektets næste fase. Det er hypotesen at sæson, tid, dybde, havtemperatur, hastighed, tab af skæl og redskabets design spiller afgørende roller i forbindelse med sildens velfærd i livets allersidste fase.
DPPO ser frem til at fortsætte det gode samarbejde, og på sigt få en endnu bedre indsigt i hvordan fiskeriet kan optimeres således, at stress minimeres og produktkvalitet optimeres.
Artiklen er udgivet i Nature Scientific Reports, og kan læses her: https://lnkd.in/dgZsVtsU