Vi har spurgt Margit, om hun ikke vil fortælle lidt om hende selv, fiskeriteknologi og hvordan det er at være praktikant hos DPPO. Læs med her:
På fiskeriteknologi lærer vi om hele kæden i fiskeri – fra havøkologi og fangstteknologi til fødevareteknologi, biologisk rådgivning og fiskeriforvaltning i Danmark og Europa. Uddannelsen inkluderer 1,5 år i Grønland, hvor vi får indsigt i det grønlandske fiskeris betydning og samarbejdet mellem Danmark og Grønland. Jeg har deltaget i to forskningstogter med Grønlands Naturinstitut både i Vestgrønland og i Østgrønland/Island og været med til dataindsamlingen til den biologiske rådgivning. Jeg ville rigtig gerne have mere viden og praktisk erfaring med det danske fiskeri og industrien i Danmark og derfor er det meget relevant for mig, at få lov til at være en del af DPPO og lære mere om deres arbejde, forskning og samarbejder. Jeg synes, det er essentielt at møde den danske fiskeriindustri og komme med ud på nogle af medlemmernes fartøjer og opleve hverdagen til søs.
Derfor har jeg været med ude på makreltur med Asbjørn HG265 i Nordsøen. Det var en spændende oplevelse – og udover at se de mange flotte makreller, så vi også flere spækhuggerfamilier.
Vi var 10 mennesker ombord på det topmoderne fartøj og jeg blev taget rigtig godt imod. Fra Skagen sejlede vi til Nordsøen, hvor de skulle lokalisere makrelstimerne. Herefter blev det pelagiske trawl sat ud. Fiskeriet foregår i vandsøjlen udelukkende efter makrelstimer. Efter nogle timer kom trawlet op igen! Jeg kom med ud på dæk og selvom jeg har hørt meget om, hvordan pelagisk fiskeri foregår, var det alligevel noget helt andet, at få lov til at se det ske ombord. Jeg så de kræfter, der er på spil, hvordan pumpen sættes på i bunden af trawlet og suger makrellerne ombord og hvor fysisk krævende arbejde, det så ud til at være.
Jeg skal skrive mit bachelorprojekt næste år om makrellers gydemodenhed i Nordsøen. En del fartøjer i DPPO deltager i indsamlingerne af makrel til disse analyser og ombord fik jeg lov til selv at tage nogle af de gonadevævsprøver, som jeg senere skal analysere i laboratoriet. Prøverne skal indsamles over et helt år, så man kan undersøge makrellernes gydningscyklus og få et bedre indblik i, om makrel migrerer for at gyde, eller om de opholder sig i Nordsøen hele året rundt.
En spændende sejltur sluttede efter en lille uges tid i Fuglafjørður på Færøerne – og jeg kom hjem med brugbart datamateriale og et dybere indblik i det danske pelagiske fiskeri til søs.