Masser af debutanter i Årets Sild 2024

sep 18, 2023

Arrangørerne har mistet overblik over de antal gange Årets Sild på Nordsøen Oceanarium i Hirtshals har været afviklet. ”Mange”… plejer koordinator ved Hirtshals Fiskefestival Uffe Truelsen og køkkenchef på Nordsøen Oceanarium Ole Kjærsgaard at sige.

I år er Hirtshals Fiskefestival, som formelt står bag smørrebrødskonkurrencen, specielt glad for antallet af debutanter.

”Vi vil gerne dække hele landet med konkurrencen”, siger Uffe Truelsen, og fortsætter: ”, så derfor er vi specielt glade for at have hele fire deltagere fra København i år sammen med deltagere fra Vejle, Odense, Skagen og ikke mindst Hirtshals.

Konkurrencen afvikles søndag den 24. september kl. 11.30 på Nordsøen Oceanarium, Willemoesvej 2, 9850 Hirtshals

Årets Sild 2023 blev vundet af Lilleheden i Hirtshals, men konkurrencen skærpes gevaldigt i år, hvor en række af landets bedste smørrebrødsrestauranter opruster og går til sagen intensivt. Bjørnekælderen, Norrlyst, Kronborg og den helt nye Judie er de københavnske deltagere. Årets Sild 2024 får desuden deltagelse af smørrebrødsrestauranterne Remouladen fra Vejle, Værdsat fra Odense, begge har deltaget før, samt Kandestedernes ærværdige og genvækkede Hjorths Badehotel plus de to lokale helte Montra Skaga Hotel og Lilleheden. Sidst, men ikke mindst deltager kantinen Cheval Blanc på NOVI park i Aalborg for anden gang.

Årets Sild er en smørrebrødskonkurrence med fokus på gammeldags modnet sild, som deltagerne skal udvande og marinere og anrette så dommerne slet ikke kan stå for det. Sildemadden er en klassiker blandt de danske smørrebrødsanretninger, men den må gerne nykomponeres, tvistes, udvikles, og det er netop hvad deltagerne fokuserer på.

Det helt særlige ved konkurrencen er vindersildens efterfølgende omformning til produktion til almindelig daglighandel. Årets Sild-vinderen kan nemlig købes fra februar 2024 af alle sildeelskere. Det er Tenax/Lykkeberg 1899, som producerer silden og er medsponsor på konkurrencen, der afvikles i tæt samarbejde mellem Pelagisk Producentorganisation, Hirtshals Fiskefestival, Jette og Knuds Maritime Fond og Nordsøen Oceanarium. I årets dommerpanel sidder madanmelder Svend Rasmussen fra Berlingske, som er inkarneret sildespiser og smørrebrødelsker, salgschef hos Tenax/Lykkeberg 1899 Pelle Lindahl, uddannelseschef på EUC Nord Dennis Kindberg, direktør i DPPO Esben Sverdrup-Jensen og udviklingsdirektør hos Anora-gruppen/De Danske Spritfabrikker Lars Kragelund.

Tenax/Lykkeberg 1899 og Pelagisk Producentorganisation er med ved konkurrencen fordi den fine danske marinerede sild fortjener en plads øverst oppe blandt ædle danske fødevarer og fordi den ikke kun skal spises til højtiderne. Marineret sild på gammeldags modnet sild er i øvrigt betydeligt mere smagsdyb og kompleks end almindelig marineret sild og stammer fra en håndværksbaseret, historisk fremstillingsproces, som begge ønsker at holde fast i og fremme.

Deltagerne anretter smørrebrød med marineret sild til dommerne og et begrænset publikum den 24. september kl. 11.30. Billetter kan købes på Hirtshals Fiskefestivals Hjemmeside

For yderligere information kontakt: Uffe Truelsen, koordinator Hirtshals Fiskefestival – koordinator@hirtshalsfiskefestival.dk tlf 44169850

Nyt white paper i samarbejde med Food Nation

Nyt white paper i samarbejde med Food Nation

Den globale fødevareforsyning står over for store udfordringer: Ujævn fødevarefordeling, overernæring, underernæring og den globale påvirkning af klimaforandringer. Med en voksende befolkning og en stigende efterspørgsel efter fødevarer, har fiskeriet og akvakultur en vigtig rolle at spille i forhold til at sikre bæredygtig forsyning af sikre fødevarer til forbrugere over hele verden.

læs mere
DPPO indgår i forpligtende alliance

DPPO indgår i forpligtende alliance

Etisk Handel Danmark lancerer i samarbejde med fødevareproducenter, NGO’er, virksomheder, dagligvarehandlen, brancheforeninger og uddannelsesinstitutioner ny forpligtende indsats for at sikre mere bæredygtige stande af havets dyr og planteliv – og ikke mindst at få mere varieret “blå mad” på danskernes tallerkner – såsom tang og andre lokale fiskearter

læs mere