Fiskeafgiftsfonden åbner for ansøgningsrunden for 2023

jul 5, 2022

7,5 mio. kr. er øremærket uddannelse, mens op til 4,5 mio. kr. venter på at styrke fiskerierhvervet. Nu er det nu, hvis du vil søge om tilskud til projekter, der kan styrke fiskerierhvervets udvikling.

Fiskeafgiftsfonden har nemlig åbnet for ansøgninger for 2023. Sidste frist for ansøgninger er 1. september. Der er to projektområder at søge under.

Skemaer, skabeloner mm findes på www.fiskeafgiftsfonden.dk og har man spørgsmål kan de stilles til fiskeafgiftsfonden@dkfisk.dk

Tilsagn sendes ud i slutningen af oktober eller først i november.

 

Sikre en stærk uddannelse af fremtiden fiskere

Projektområde 1 dækker uddannelsesprojekter; helt konkret fiskeriets lærlinge- og efteruddannelse. Hertil er der afsat 7,5 mio. kr.

– Projektområde 1 er det klassiske Fiskeafgiftsområde, som skaber en sikker platform for uddannelse af lærlinge til fiskeriet på Fiskeriskolen i Thyborøn. Det vil fortsat være sådan, at alle lærlinge er ansat af Danmarks Fiskeriforening, og de aflønnes af Fiskeafgiftsmidler, skipperbetaling og andet offentligt uddannelsestilskud. Det er en unik uddannelse, og den skal vi tage vare om, siger Kenn Skau Fischer, der ser plads til nytænkning på uddannelsesområdet:

– Jeg håber, at vi igen snart ser, at søgningen til uddannelsen stiger. Måske ved, at der kommer ansøgninger, som har en ny indgangsvinkel hertil.

 

Gøre gavn og nytte i fiskeriet

Resten af pengene, ca. 3,5-4,5 mio. kr., kan søges under projektområde 2. Området dækker en bred vifte af andre formål, som alle styrker fiskeriets udvikling. Tanken er, at pengene skal komme de fartøjer til gode, som har betalt dem – det er nemlig fiskerne der via. promilleafgiften indbetaler til Fiskeafgiftsfonden.

– Set i lyset af de mange udfordringer, som fiskerierhvervet står over for i disse år, er det vigtigt, at fondens midler tildeles til projekter, som umiddelbart kan komme til at gøre gavn og nytte for fiskeriet, påpeger Kenn Skau Fischer.

Det skal være projekter ”tæt på fiskeriet” og gerne projekter med alternative muligheder, der kan hjælpe erhvervsfiskeriet videre.

 

Projektområde 2: Projekter, der kan styrke fiskeriets udvikling

Fiskeafgiftsfondens tildelingskriterier for projektansøgninger inden for projektområde 2 i 2023 prioriterer projekter til følgende højest:

  • Fremme af mulighederne for rådgivning til danske fiskere
  • Fremme af sikkerhed og godt arbejdsmiljø om bord på danske fiskefartøjer
  • Fremme af viden om dansk fiskeri og dansk fisk
  • Fremme af oplysningskampagner og afsætning
  • Fremme af videnskabeligt arbejde, forsøg, forskning og formidling med værdi for dansk fiskeri
  • Fremme af generationsskifter
  • Fremme af uddannelse

 

Dyrevelfærd i sildefiskeriet

Dyrevelfærd i sildefiskeriet

I et unikt videnskabeligt samarbejde har Danmarks Pelagiske Producentorganisation sammen med Dyrenes Beskyttelse og en række danske og svenske videnskabelige institutioner undersøgt dyrevelfærden i sildefiskeriet.

læs mere
Effect on catch efficiency and bycatch by introducing an Excluder device in the trawl fishery for lesser sandeel

Effect on catch efficiency and bycatch by introducing an Excluder device in the trawl fishery for lesser sandeel

I denne nyligt udgivne videnskabelige publikation, har DPPO sammen DTU Aqua analyseret reduktionen af bifangst i tobisfiskeriet ved brug af det selektive redskab, Excluderen, udviklet af Egersund Trawl DK og Greenline Fishing Gear A/S. Arbejdet dokumenterer ikke alene at, at der i et moderne tobisfiskeri typisk er en bifangst på under 5%, men også at den allerede lave bifangst kan reduceres yderligere ved brug af Excluderen, så bifangst af kuller, makrel og knurhane minimeres, samtidig med at tobisfangsterne forbliver den samme.

læs mere
Fully Documented Fisheries on all vessels

Fully Documented Fisheries on all vessels

As the first pelagic fishing fleet in Europe, the Danish Pelagic Producers Organisation (DPPO) is introducing Fully Documented Fishing on all member vessels. As a result, more than 50% of all Danish catches are now monitored using CCTV, AI and sensor technology. The system is owned and operated by the DPPO and supported by certified 3rd party Integrated Monitoring and aims at ensuring transparency in the industry and to generate data for marine research and better management.

læs mere