Nyt undervisningsmateriale til de danske skoler sætter fokus på bæredygtige proteiner fra havet
DPPO og Fiskeri- og Søfartsmuseet har i samarbejde Marine Ingredients Denmark, Dansk Akvakultur, WSP og Hedeselskabet udviklet nyt undervisningsmateriale, der sætter fokus på fremtidens proteiner fra havet og på det marine fødevareerhvervs mulighed for at brødføde en voksende befolkning.
Når man taler om blå proteiner og mad fra havet, så tænker man oftest på fiskeri af fisk. Fisk er da også en stor ressource, men vi kan næppe få meget mere ud af vilde fisk i havet, så derfor skal vi tænke i andre baner. Havet byder også på mange andre råvarer som østers, muslinger og tang, som har et højt indhold af proteiner. Og måske dyr, som du slet ikke havde tænkt kunne være en potentiel spise.
Danmark er det land i Norden der spiser mindst fisk og skaldyr. Vi importerer næsten al den fisk vi spiser, mens vi på samme tid eksporterer tonsvis af fisk og muslinger som vi fisker og opdrætter. Havet gemmer altså på masser af proteinrige og klimavenlige fødevarer – vi skal bare blive bedre til at spise dem.
Undervisningsmaterialet består af videointerviews med branchen, forskere og NGO’er og er flankeret af skriftligt materiale med opgaver og refleksionsspørgsmål. Materialet har sin egen hjemmeside, www.madfrahavet.dk, og kan frit benyttes.
”Vi ønsker at give børn og unge en solid baggrundsviden, så de får en bedre forståelse af moderne fiskeri; Hvordan det foregår og hvilket fødevarepotentiale, havet rummer.”
– citat Esben Sverdrup-Jensen, CEO, DPPO
Som en del af projektet kan man frem til efteråret se en udstilling om fremtidens mad fra havet på Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg.