Masser af debutanter i Årets Sild 2024

sep 18, 2023

Arrangørerne har mistet overblik over de antal gange Årets Sild på Nordsøen Oceanarium i Hirtshals har været afviklet. ”Mange”… plejer koordinator ved Hirtshals Fiskefestival Uffe Truelsen og køkkenchef på Nordsøen Oceanarium Ole Kjærsgaard at sige.

I år er Hirtshals Fiskefestival, som formelt står bag smørrebrødskonkurrencen, specielt glad for antallet af debutanter.

”Vi vil gerne dække hele landet med konkurrencen”, siger Uffe Truelsen, og fortsætter: ”, så derfor er vi specielt glade for at have hele fire deltagere fra København i år sammen med deltagere fra Vejle, Odense, Skagen og ikke mindst Hirtshals.

Konkurrencen afvikles søndag den 24. september kl. 11.30 på Nordsøen Oceanarium, Willemoesvej 2, 9850 Hirtshals

Årets Sild 2023 blev vundet af Lilleheden i Hirtshals, men konkurrencen skærpes gevaldigt i år, hvor en række af landets bedste smørrebrødsrestauranter opruster og går til sagen intensivt. Bjørnekælderen, Norrlyst, Kronborg og den helt nye Judie er de københavnske deltagere. Årets Sild 2024 får desuden deltagelse af smørrebrødsrestauranterne Remouladen fra Vejle, Værdsat fra Odense, begge har deltaget før, samt Kandestedernes ærværdige og genvækkede Hjorths Badehotel plus de to lokale helte Montra Skaga Hotel og Lilleheden. Sidst, men ikke mindst deltager kantinen Cheval Blanc på NOVI park i Aalborg for anden gang.

Årets Sild er en smørrebrødskonkurrence med fokus på gammeldags modnet sild, som deltagerne skal udvande og marinere og anrette så dommerne slet ikke kan stå for det. Sildemadden er en klassiker blandt de danske smørrebrødsanretninger, men den må gerne nykomponeres, tvistes, udvikles, og det er netop hvad deltagerne fokuserer på.

Det helt særlige ved konkurrencen er vindersildens efterfølgende omformning til produktion til almindelig daglighandel. Årets Sild-vinderen kan nemlig købes fra februar 2024 af alle sildeelskere. Det er Tenax/Lykkeberg 1899, som producerer silden og er medsponsor på konkurrencen, der afvikles i tæt samarbejde mellem Pelagisk Producentorganisation, Hirtshals Fiskefestival, Jette og Knuds Maritime Fond og Nordsøen Oceanarium. I årets dommerpanel sidder madanmelder Svend Rasmussen fra Berlingske, som er inkarneret sildespiser og smørrebrødelsker, salgschef hos Tenax/Lykkeberg 1899 Pelle Lindahl, uddannelseschef på EUC Nord Dennis Kindberg, direktør i DPPO Esben Sverdrup-Jensen og udviklingsdirektør hos Anora-gruppen/De Danske Spritfabrikker Lars Kragelund.

Tenax/Lykkeberg 1899 og Pelagisk Producentorganisation er med ved konkurrencen fordi den fine danske marinerede sild fortjener en plads øverst oppe blandt ædle danske fødevarer og fordi den ikke kun skal spises til højtiderne. Marineret sild på gammeldags modnet sild er i øvrigt betydeligt mere smagsdyb og kompleks end almindelig marineret sild og stammer fra en håndværksbaseret, historisk fremstillingsproces, som begge ønsker at holde fast i og fremme.

Deltagerne anretter smørrebrød med marineret sild til dommerne og et begrænset publikum den 24. september kl. 11.30. Billetter kan købes på Hirtshals Fiskefestivals Hjemmeside

For yderligere information kontakt: Uffe Truelsen, koordinator Hirtshals Fiskefestival – koordinator@hirtshalsfiskefestival.dk tlf 44169850

Fully Documented Fisheries on all vessels

Fully Documented Fisheries on all vessels

As the first pelagic fishing fleet in Europe, the Danish Pelagic Producers Organisation (DPPO) is introducing Fully Documented Fishing on all member vessels. As a result, more than 50% of all Danish catches are now monitored using CCTV, AI and sensor technology. The system is owned and operated by the DPPO and supported by certified 3rd party Integrated Monitoring and aims at ensuring transparency in the industry and to generate data for marine research and better management.

læs mere
Fuldt Dokumenteret Fiskeri på alle fartøjer

Fuldt Dokumenteret Fiskeri på alle fartøjer

Som den første pelagiske fiskeflåde i Europa har Danmarks Pelagiske Producentorganisation (DPPO) indført Fuldt Dokumenteret Fiskeri på alle fartøjer. Fra denne uge, er mere end 50% af alle danske fangster derfor omfattet af kamera- og sensorovervågning. Data som sendes direkte til de danske kontrolmyndigheder og bidrager til at sikre gennemsigtighed i erhvervet og generere værdifulde data til forskning og bedre forvaltning.

læs mere
Åbning af ansøgningsrunde for 2025 i FAF

Åbning af ansøgningsrunde for 2025 i FAF

Fiskeafgiftsfonden åbner nu for ansøgningsrunden for 2025. 7,5 millioner kroner er øremærket uddannelse, og 6,5 millioner kroner kan søges til andre projekter. Frem til 2. september er det muligt at sende ansøgninger til Fiskeafgiftsfonden om projekter, der kan styrke fiskerierhvervets udvikling i 2025. Der forventes at være 13-14 millioner kroner at søge om, og som altid er der to projektområder at søge under.

læs mere