I en nyligt udgivet artikel i det videnskabelige tidskrift Nature har forskere fra blandt andet Sverige, analyseret den energimæssige værdi og drivhusgasaftryk i en række fisk og skaldyr og sammenlignet det med tilsvarende værdier for fjerkræ, gris og oksekød (se figur 2). Selvom der er variation alt efter hvilken pelagisk art der tales om, så er billedet klart at man ved at øge det globale indtag af små pelagiske fisk kan både øge sundheden og nedbringe drivhusgasaftrykket. Forskerne efterlyser i deres artikel derfor mere fokus på dette potentielle ”blue-shift” i det globale fødeindtag, hvor der indtil nu ellers primært har været fokus på det såkaldte ”green-shift”, hvor fokus er på at erstatte landbaseret animalsk diæt med en plantebaseret diæt. Som led i ”blue-shift” påpeges det også i artiklen at det er nødvendigt med en ændring i afsætningen, således at mere af de fisk der lige nu går til fiske-mel og -olie produktion i stedet går til direkte konsum. En udvikling vi i Danmarks Pelagiske PO støtter op om og har de nødvendige moderne fangst- og opbevaringsmetoder til at kunne gennemføre.
Du kan læse artiklen i sin helhed, her: Assessing seafood nutritional diversity together with climate impacts informs more comprehensive dietary advice
Reference: Assessing seafood nutritional diversity together with climate impacts informs more comprehensive
dietary advice. (2022) Bianchi M., Hallström E., Parker RWR., Mifflin K., Tyedmers P., Ziegler F. https://doi.org/10.1038/s43247-022-00516-4