Sådan fulgte forskere sildens sidste timer

nov 25, 2022

Danmarks Pelagiske Producentorganisation har sammen med Dyrenes Beskyttelse igangsat et projekt, der har bragt os et vigtigt skridt nærmere forståelsen af, hvad der reelt sker, når danske fisketrawlere hvert år fanger ca. 30 milliarder stimefisk

Forskere fra Sveriges Landbrugsuniversitet er nu vendt hjem fra to fisketogter efter sild i Nordsøen, hvor de har kortlagt sildens sidste timer.

På videoen kan I se forskerne tage blodprøver og tjekke fiskenes tilstand, når fiskene kommer ombord. Siden er fiskeblodet analyseret for stresshormoner på DTU Aqua, og fiskene er CT-scannet af forskere på Teknologisk Institut.

At forskerne er kommet hjem fra togterne med brugbare data, er afgørende for forskningsprojektet, der er søsat af i Danmarks Pelagiske Producentorganisation og Dyrenes Beskyttelse. 

Parterne bag er er enige om, at resultaterne skal kunne bruges til at udvikle nye, mere skånsomme aflivningsmetoder i fremtiden. Resultaterne forventes at blive offentliggjort senest i januar 2023.

Dyrevelfærd i sildefiskeriet

Dyrevelfærd i sildefiskeriet

I et unikt videnskabeligt samarbejde har Danmarks Pelagiske Producentorganisation sammen med Dyrenes Beskyttelse og en række danske og svenske videnskabelige institutioner undersøgt dyrevelfærden i sildefiskeriet.

læs mere
Effect on catch efficiency and bycatch by introducing an Excluder device in the trawl fishery for lesser sandeel

Effect on catch efficiency and bycatch by introducing an Excluder device in the trawl fishery for lesser sandeel

I denne nyligt udgivne videnskabelige publikation, har DPPO sammen DTU Aqua analyseret reduktionen af bifangst i tobisfiskeriet ved brug af det selektive redskab, Excluderen, udviklet af Egersund Trawl DK og Greenline Fishing Gear A/S. Arbejdet dokumenterer ikke alene at, at der i et moderne tobisfiskeri typisk er en bifangst på under 5%, men også at den allerede lave bifangst kan reduceres yderligere ved brug af Excluderen, så bifangst af kuller, makrel og knurhane minimeres, samtidig med at tobisfangsterne forbliver den samme.

læs mere